Grondslag

De katholieke uitgangspunten van de school zijn gefundeerd op een katholiek christelijke grondslag. Daarin staan de schriften, de traditie en levensverhalen van mensen centraal. Vanuit ruim 2000 jaar Christendom is het de vraag wat deze godsdienstige grondslag voor onze school op deze plaats en in deze tijd betekent. Dat is een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. Dit geldt voor elke persoon en zeker voor een schoolteam. Bovendien denken we dat het bespreken en beleven van zingevingvragen niet altijd één juist antwoord geeft. Mens-zijn en nadenken over wat een mens beweegt, duurt een mensenleven lang.

Catechese is een proces van stilstaan bij ervaringen van kinderen. Daarbij worden ervaringen uitgediept, aangevuld en de betekenis ervan ontdekt. Het geheel wordt in een geheel van maatschappelijke, religieuze en christelijke perspectieven geplaatst.

De eigentijdse ervaringen vinden we in de school in de volgende situaties: toevallige, spontane catechese, catechese binnen wereldoriënterende vakken, catechese in de vorm van een jaarplan en de methode. Bij de catechese maken wij gebruik van de methode Trefwoord.